Zoek binnen de website

Research

Het H-woord

En dan hebben we het deze keer helaas niet over de hypotheekrenteaftrek maar over het laatste dreigement van Un als reactie op de toespraak van Trump voor de VN Veiligheidsraad. De nieuwste bijdrage van Un aan een diplomatieke oplossing zou wellicht het testen van een H-bom in de grote oceaan zijn. En dan ligt de bal weer bij Trump die ongetwijfeld al bezig is met de formulering van een presidentiële reactie zoals we die inmiddels van hem gewend zijn. Ondertussen kijkt de wereld met toenemende spanning toe en is het eigenlijk wachten op China dat het enige land lijkt dat bij machten is om de impasse te breken. Een diplomatieke oplossing zal in elk geval niet komen zonder actieve bemoeienis van China.

22-sep-2017
Hink-stap-sprong

Hinkt de Fed op twee benen wat betreft een renteverhoging in december? Gisteravond werd in elk geval wel de stap gezet om de balans te verkleinen. Wij blijven echter sceptisch over een nieuwe sprong van de rente in december. Wel een klein sprongetje opwaarts voor de AEX deze ochtend die zich op lijkt te maken voor een strijd met het niveau van 530.

21-sep-2017
Rocket Man in de VN

In Nederland keken we met grote interesse naar Prinsjesdag – sommigen stonden zelfs al om 06:00 langs de route – maar op de markten waren de ogen toch vooral op New York gericht. Wat begon als een tweetje op een zondagmorgen, heeft nu zelfs de algemene vergadering van de VN gehaald. “Rocket man is on a suicide mission for himself and his regime”, wist Trump te vertellen, om vervolgens te dreigen dat de VS geen keuze heeft anders dan Noord-Korea “totaal te vernietigen” als de VS of een van haar bondgenoten aangevallen wordt. De vier andere ‘schurkenstaten’ die Trump op de korrel nam waren Iran, Syrië, Cuba en Venezuela. Het was een vrij agressieve speech, maar Trump bleef wel grotendeels binnen de kaders van ‘zijn’ Republikeinse Partij.

20-sep-2017
Sprookjesachtige miljoenen nota!

Vandaag eindelijk weer eens een Prinsjesdag met echt goed nieuws! Dit jaar staan we qua economische groei in de kopgroep van de eurozone en komend jaar gaat iedereen er op vooruit. Zoals elk jaar was een deel van de plannen al gelekt en vandaag horen we de overige details. Hoe dan ook de koopkracht stijgt met gemiddeld iets meer dan een half procent (0,60%). Iets minder dan een half procent (0,48%) was de dagwinst op de AEX gister waarmee de beurs sloot op een niveau van 529,3.

19-sep-2017
Trump wint Emmy Award

Alec Baldwin won afgelopen weekend de Emmy Award voor beste mannelijke bijrol voor zijn persiflage van Trump. De echte Trump mag dinsdag proberen of hij zijn toehoorders in de VN kan overtuigen van zijn ideeën voor de oplossing van het probleem dat Noord-Korea heet. Powell wist ooit de VN te overtuigen met een combinatie van een modern sprookje en goed acteerwerk. De consequenties zijn bekend. Al met al een goeie week voor de AEX die met ruim 1,50% winst de week afsloot. Ook deze morgen groene cijfers op de borden waar de AEX 2 punten hoger is geopend op 528,8.

18-sep-2017
Wat ben je aan het doen, Un?

Hij kon het weer niet laten. De jonge, infantiele en megalomane Un die met zijn provocerende gedrag de wereld steeds dichter bij een nucleair conflict lijkt te brengen. Niets dat er op lijkt dat hij ook maar enigszins geïnteresseerd is in een diplomatieke oplossing van het conflict. Hij wil hoe dan ook geen afstand doen van zijn speeltjes. Trump heeft aangegeven dit jaar nog naar Zuid-Korea, Japan en China af te reizen; u zult begrijpen wat er op de agenda staat.

15-sep-2017
Woorden centrale bankiers ook aan inflatie onderhevig?

“There is no single highly reliable measure” of longer-run inflation expectations, aldus fed governor Brainard. Het wordt steeds duidelijker dat de ECB en de Fed grote moeite hebben met het beïnvloeden van de inflatie; wat de geloofwaardigheid voor beide instituten niet ten goede komt. De BoE heeft juist het tegenovergestelde probleem en vandaag horen we wellicht van Carney wat zijn plannen zijn om de inflatie drukken. Je zou het door alle opkoopprogramma’s bijna vergeten maar ooit hielden centrale banken zich met name bezig met het verkrijgen van een stabiel prijspeil middels de geldmarktrente.

14-sep-2017
Dansen op de vulkaan en schieten op een orkaan?

Gister werd overigens weer gestemd voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea, dit naar aanleiding van de laatste schending van het internationaal recht door Noord-Korea middels het testen van een waterstofbom. Noord-Korea had eerder aangegeven keihard te reageren indien de VS opnieuw sancties zou opleggen. Danst de VS - tevreden met de nieuwe ingestelde sancties - op een vulkaan? Ondanks de dreiging van Noord-Korea om Amerika te raken met hun intercontinentale raketten lijkt echter nog niet iedereen te weten waar het land nou eigenlijk ligt.

12-sep-2017
69e verjaardag maar geen feestje waard

Afgelopen weekend vierde Noord - Korea de oprichting van het land 69 jaar geleden. Deze keer ging het gelukkig niet gepaard met een nieuwe kernproef of een rakettest. Wel beloofden ze de VS dat ze een behoorlijke prijs gaan betalen als de resolutie - waar vandaag in de Veiligheidsraad over wordt gestemd – in stemming wordt gebracht. Het is overigens nog onduidelijk of Rusland en China voor het nieuwe sanctiepakket gaan stemmen.

11-sep-2017