Zoek binnen de website

Research

Trump de No sympathy for the devil?

Trump begon de G-7 nog met een keurige “please allow me to introduce myself, I'm a man of wealth and taste” waarbij Trudeau nog aangaf: “Pleased to meet you, Hope you guess my name” maar uiteindelijk werd het niks tussen beiden. Peter Navarro (directeur van de nationale handelsraad van het Witte Huis) liet in het programma Fox news zelfs weten dat er een speciale plek in de hel zou zijn voor buitenlandse leiders die oneerlijke diplomatie drijven met Donald Trump. Hij verwees hiermee direct naar de Canadese premier Trudeau. Geen sympathie over en weer dus. Het niveau van diplomatie lijkt hiermee inmiddels bijna te zijn gedaald tot het niveau van een bekende Southpark aflevering over Canada (klikken op eigen risico).

11-jun-2018
Rijzende zon maar krimpende economie

Japan kwam vanochtend uit met de finale schatting van de economische groei over het eerste kwartaal van dit jaar en moest een iets scherpere daling noteren dan in eerdere schattingen werd verondersteld. Over het eerste kwartaal is de Japanse economie met een kleine 0,2% gekrompen. Aangezien er het vorige kwartaal nog groei werd gemeten is er nog geen sprake van een recessie maar desalniettemin een tegenvaller. Bijzonder genoeg zwakt USD/JPY echter ietsjes af en heeft de Japanse yen dus aan kracht gewonnen. Op dit moment noteert het valutapaar 109,4 waar we eergister nog net iets boven de 110 stonden.

8-jun-2018
G(een) 7?

Of de verklaring naar aanleiding van de G-7 top getekend gaat worden door alle 7 landen is, voordat de top is begonnen, nu al onduidelijk. Op 8 en 9 juni vindt het topoverleg plaats in La Malbaie in Quebec (Canada). Na Duitsland heeft ook Frankrijk aangegeven dat er eerst vorderingen zullen moeten worden gemaakt op het terrein van tarieven, Iran en het klimaatakkoord.

7-jun-2018
Praet heeft gesproken

Hoofdeconoom van de ECB Peter Praet heeft gesproken en dus beginnen we deze keer eerst maar met eurodollar. Praet bevestigde dat de inflatievooruitzichten voor de eurozone zijn verbeterd en zich richting de doelstelling van de ECB bewegen. De sterk presterende economie zorgt volgens Praet tevens in toenemende mate voor druk op lonen. Morgen komt het finale groeicijfer uit voor de economische groei in de eurozone dus door eerder uitgekomen schattingen zijn grote afwijkingen niet te verwachten.

6-jun-2018
Pardon?

Dat was de reactie van een aantal Amerikaanse politici op de opmerking van Trump dat hij volgens de wet zichzelf een presidentieel pardon zou mogen gegeven indien uit het FBI onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen blijkt dat Trump een discutabele rol zou hebben gespeeld. Dat het in een volwassen rechtstaat ongebruikelijk is dat iemand zijn eigen zaak beoordeelt laten we maar even buiten beschouwing maar het is weer een voortvarende actie van de heer Trump.

5-jun-2018
Trump de marktfluisteraar

Looking forward to seeing the employment numbers at 8:30 this morning. @realDonaldTrump. Vrijdag 13:21 Nederlandse tijd. De markt trok gelijk de conclusies: Trump krijgt toch een dag van te voren een zwart koffertje met cijferslot bezorgd? De inhoud moet dit keer dus wel erg mooi zijn, anders had hij wel over Crooked Hillary getwitterd. De eurodollar daalde gelijk onder de 1,17 en de Amerikaanse rentes stegen. En inderdaad: de cijfers waren top. De banengroei was met 223.000 bijzonder goed, de werkloosheid is gedaald naar 3,76% en zelfs op de loongroei was met 0,3% m/m en 2,7% j/j weinig aan te merken. Opletten dus op 6 juli 13:21u... wie weet is de Trump de marktfluisteraar dan weer actief (of niet – en wordt het dan juist een slecht rapport?).

4-jun-2018
Lu Kang gaat Lui Kang

Aanvankelijk leek het er op dat China een concessie had gemaakt en toe had gezegd het handelstekort met de VS te laten afnemen met $200 miljard. Minister van Buitenlandse Zaken Lu Kang finishte echter de geruchten met een klassieke fatality door te zeggen dat hier geen sprake van is. Om deze reden gaat het mortal handelscombat gewoon de volgende ronde in.

18-mei-2018
(S)Top

Gister vond er een Europese Top plaats in Sofia Bulgarije waar Europese (regering) leiders spraken over het feit dat de VS heeft gezegd te stoppen met het akkoord met Iran. Naamgenoot van Trump, Donald Tusk, sloeg stevige taal uit: “Looking at the latest decisions of President Trump, some could even think: ‘With friends like that, who needs enemies?”’ en “Europe should be grateful for President Trump because thanks to him we have got rid of all illusions” that the EU can rely on others for help.

17-mei-2018
Ik vertrek!

Kent u het programma ‘Ik vertrek’? Niet? Informeert en haast u zich om u aan te melden en kies als bestemming Italië! Op dit moment onderhandelen de 5-sterrenbeweging en Lega Nord over een regeringsakkoord en dit lijkt een alleraardigst akkoord te worden! U wilt weten waar de 5-sterren plannen van de twee partijen (die nu proberen een coalitie te vormen) toe gaan leiden? In elk geval tot een Lega staatskas!

16-mei-2018
Van Waylon naar stay long?

Van de 25 plaatsen finale plaatsen die het songfestival kent moest Waylon het met een teleurstellende 18e plek doen. Kijken we naar de 25 fondsen die samen de AEX vormen dan zien we dat we het in Europa beter doen. De AEX is vanaf het begin dit jaar met 3,25% gestegen. Ter vergelijking: Spanje 2,27%, Oostenrijk 2,98%, Slovakije 2,97%, Luxemburg 2,74%, Tsjechië 2,69%, de Eurozone (Euro Stoxx 50) 1,76% en tot slot de Duitse Dax 0,65%. Dan staan er ook nog een substantieel aantal Europese indices in de min, al doen de Baltische staten het dan wel weer goed. Van Waylon naar stay long dus?

14-mei-2018