Zoek binnen de website

Research

Data UK valt niet mee

Slechte cijfers uit het Verenigd Koninkrijk deze ochtend. De economische groei valt tegen, de private investeringen vallen tegen en de consumptie valt ook tegen. Het europond reageert niet heel sterk maar is wel degelijk toegenomen en noteert nu 0,885.

22-feb-2018
Hamsteren?!

Bij gebrek aan helderheid met betrekking tot het sentiment op de beurzen kijken we vandaag maar naar het sentiment onder inkoopmanagers in de eurozone. De trouwe lezer weet dat de indicatoren inmiddels op niveaus staan die nauwelijks ruimte bieden voor verbetering. De resultaten zijn binnen en al hoewel deze nog positief zijn vielen ze wel flink tegen. Concreet werd bijvoorbeeld voor Frankrijk vooraf geschat dat het sentiment onder inkoopmanagers in de industrie terug zou vallen van 58,4 naar 58 maar om 9:00 zagen we 56,1 op de borden.

21-feb-2018
Meer Japanse trucjes?

Vorige week werd een deel van de eerdere verliezen weer goed gemaakt. De AEX herstelde bijna 3%.

19-feb-2018
Luis in de pels?

En wat was het een saaie dag gister met gesloten markten in de VS en in China. Op de markten gebeurde er dus bijzonder weinig. Wel nieuws over de ECB. De Spaanse minister van economische zaken Luis de Guindos wordt de nieuwe vice-president van de ECB en volgt daarmee de Portugese Vitor Constâncio op. Hij was daarmee de luis in de pels van zijn Ierse concurrent Philip Lane die zich realiseerde dat de hij weinig kans maakte op deze positie. Ondertussen loopt er een onderzoek naar de president van de centrale bank van Letland die beschuldigd wordt van omkoping.

19-feb-2018
Geen nieuwe sheriff, maar wel twee nieuwe deputies

De Bank of Japan zal ook de komende periode geleid gaan worden door Kuroda maar de Japanse president Shinzo Abe kiest wel voor twee nieuwe deputies! Meer hierover later in dit dagbericht.

16-feb-2018
Markten zoeken naar verband

Wie gister speculeerde op een hoger dan verwacht Amerikaans inflatiecijfer en dollar calls had ingeslagen mag nu opzoek naar de verbandtrommel. De Amerikaanse inflatie was inderdaad hoger dan verwacht en de Amerikaanse rente steeg daarop verder. Tot zover het logische gedeelte van het verhaal want verder was het gister een rare, nee wellicht zelfs bizarre dag op de financiële markten.

15-feb-2018
Cijfers Italië weten nog niet te bekoren op Valentijnsdag

Italianen staan bekend als romantici maar de cijfers die vandaag uitkwamen laten nog steeds geen heel romantisch beeld zien als we ons realiseren dat we nu toch wel zo’n beetje richting de top van het cyclisch herstel gaan. Meer over de Italiaanse economie en de overheidsfinanciën later in dit dagbericht.

14-feb-2018
Ontdekken de VS en Duitsland het Nederlandse polderen?

Volop politieke gebeurtenissen in zowel de Verenigde Staten als onze oosterburen. In Duitsland zijn de coalitie onderhandelingen afgerond en in de Verenigde Staten is er zowaar een tweepartijen overeenkomst gesloten tussen de republikeinen en democraten over een goedgekeurde begroting die zou gelden tot 1 maart 2019. Later meer over beide kwesties.

8-feb-2018
Lijdt de markt het meest door het lijden dat het vreest?

Na de heftige Amerikaanse handelssessie van maandagavond was het de beurt aan de AEX om - in het kielzog van de Dow Jones – een goede veer te laten. Angst voor oplopende inflatie leek de aanstichter van de felle marktreactie maar is deze angst terrecht? Het leek gisteravond weer behoorlijk ‘business as usual’ en zoals de crash kwam lijkt deze nu te zijn gegaan; als een dief in de nacht.

7-feb-2018
Boeh!

U al een beetje bijgekomen van schrik? Het leek zo’n rustige week te worden toen we naar de cijferkalender keken maar zoals de titel gisterochtend in het weekbericht al luidde; het is opletten geblazen! Dat het gister gelijk zo raak zou zijn had niemand kunnen zien aankomen maar kijkend naar verschillende indicatoren waren er wel degelijk aanwijzingen die wezen op een toenemende mogelijkheid van een correctie.

6-feb-2018