Zoek binnen de website

Research

Schade Deutschland....

De coalitiebesprekingen sind vorbei! Merkel schafft een boel maar in dit geval is het haar niet gelukt om de verkennende gesprekken te laten leiden tot coalitiebesprekingen. FDP stapt er uit maar lijkt volgens de laatste berichten wel bereid om een minderheidsregering te ondersteunen. Wanneer het hier daadwerkelijk op zou uitlopen dan zou dit de eerste keer zijn in naoorlogs Duitsland.

20-nov-2017
Na Mitch de zondvloed

Het is de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden gelukt om het eens te worden over het belastingplan. De stemming was 227 tegen 205. Het is nu aan de collega’s in de Senaat om hun versie van het belastingplan door de kamer heen te loodsen. Daar worden meer moeilijkheden verwacht, alleen al om de simpele reden dat daar de meerderheid (52 vs. 48) veel kleiner is. Toch zal de druk op de senatoren toenemen om ook hun versie te laten passeren. Volgens Mitch McConnell zal in de week na Thanksgiving het wetsvoorstel in de Senaat besproken worden. Daarna moeten de twee wetten nog geharmoniseerd worden.

17-nov-2017
Make America trade again?

De Azië trip van Trump is afgerond en Trump kon natuurlijk niet anders dan terugkijken op een fenomenale, legendarische en meest succesvolle Azië trip uit - op zijn minst - de Amerikaanse geschiedenis. Ondertussen tekenden 11 landen een overeenkomst die het raamwerk van het TPP- handelsakkoord vastlegt. Ondertussen bleef Trump herhalen dat de regels voor handelen met de VS onder zijn bewind zijn gewijzigd. We zullen de resultaten van dit beleid nog even moeten afwachten.

15-nov-2017
ork ork ork geld verdienen met bitcoins doe je met een?

Geen lepel maar een Fork! Ofwel een (harde) afsplitsing van de originele bitcoin met een nieuwe cryptomunt die weer andere eigenschappen heeft. Het blijkt de manier om van vanuit het niets gecreëerde waarde, nog meer waarde te creëren zonder onderliggende waarde. Hoe dan ook, het uitstellen van wederom een voorgenomen afsplitsing (waarbij nog meer waarde zou worden gecreëerd zonder onderliggende waarde) zorgde voor een scherpe daling van de prijs van een bitcoin. Snapt u het wel? We houden ons aanbevolen!

14-nov-2017
Toch een jaartje later?

Voor het eerst sinds 29 augustus – toen er in De Bilt nog een broeierige 29 graden op de thermometer stond – is de AEX index met meer dan 0,75% gedaald. Loopt het gemakzucht dan eindelijk uit de markt en is dit het begin van de langverwachte correctie? Daar lijkt het nog niet op. De verwachte volatiliteit is nog steeds erg laag, getuige de VIX van zo’n 10%. Vanochtend opent de Amsterdamse index weer nagenoeg onveranderd op 550 punten.

10-nov-2017
Goede sier, klein bier!

Hoewel de implicaties van het bezoek van Trump aan Azië op de lange termijn ontzettend groot zijn – denk aan het conflict met Noord-Korea of aan het buitenlandbeleid van de VS in de “Indo-Pacific” – gebeurt er op de markt weinig. Er zijn duidelijke headlines nodig om de gemakzuchtige markt in beweging te zetten en die zijn er de afgelopen dagen niet geweest. Oké, er wordt goede sier gemaakt met maar liefst USD 250 miljard aan handelsdeals, maar dit is voor een groot gedeelte een opsomming van al bestaande en niet bindende afspraken.

9-nov-2017
No wotny!

In het verdrag van Maastricht staat de zogenaamde no-bail out clausule. De bedoeling was om overheden niet bij andere overheden te laten aankloppen om een deel van de schuld over te nemen. Ook de ECB is gebonden aan de no-bail out clausule. Deze regels zijn al zeer ruim geïnterpreteerd in het geval van Griekenland maar president van de Oostenrijkse centrale bank Nowotny lijkt er een nog ruimere interpretatie op na te houden. Later meer in dit dagbericht.

8-nov-2017